divendres, 28 de maig del 2010

10è enigma. De la criptografia al criptoanàlisi. RESOLT!

1) Saps què és la criptografia?
2) Podries descriure el mètode que emprava el Cèsar per transmetre els seus missatges confidencials?
3) Què va ser el disc de xifres? En què consistia?
4) Podries explicar què és Enigma? Perquè es va fer famosa?
5) Què va dissenyar Alan Turing?

2 comentaris:

  1. 1)La criptografia és la tècnica que protegeix documents i dades. Funciona a través de la utilització de xifres o codis per a escriure alguna cosa secreta en documents i dades confidencials que circulen en xarxes locals o en internet. La seva utilització és tan antiga com l'escriptura. Els romans usaven codis per a ocultar els seus projectes de guerra d'aquells que no havien de conèixer-los, amb la finalitat de que només les persones que coneixien el significat d'aquests codis desxifrin el missatge ocult.

    *He cercat la informació posant a Google "Què és la criptografia" i he triat l'enllaç http://www.informatica-hoy.com.ar/seguridad-informatica/Criptografia.php .

    2)El mètode es coneix com la caixa del Cèsar. Consisteix en elaborar un missatge amb un nombre de lletres que sigui el quadrat d'un nombre natural. És a dir, que un missatge vàlid seria aquell que contengués 16,36,49 lletres, ja que serien el quadrat de 4,6 i 7 respectivament. Ex:
    Em dic Marina Suñer (eliminariem els espais)
    Té 16 lletres, i l'arrel quadrada de setze és 4:
    E C I U
    M M N Ñ
    D A A E
    I R S R

    Si ho llegíssim com toca, no tindria molt de sentit: Eciu mmnñ daae irsr. Però realment hi ha un missatge ocult.

    *He cercat la informació posant a Google "La caja de Julio César" i he triat l'enllaç http://www.frikipedia.es/friki/Julio_C%C3%A9sar#La_caja_de_Julio_C.C3.A9sar

    3)Fou la primera màquina criptogràfica que es va inventar al llarg de la història. Consistia en dos discs, un sobre l'altre i un més gran que l'altre. Ambdós tenien en la seva corona exterior l'alfabet, de tal manera que l'A del disc gran coincideixi amb l'A del disc petit. Ocorrerà que totes les lletres del gran coincidiran amb la seva mateixa lletra en el petit, però els discs poden girar independentment. Per tant, si girem el disc petit de tal manera que ara l'A del gran coincideixi amb la lletra C del petit ( dos llocs) doncs totes les lletres del gran es trobaran dos llocs desplaçats del petit ( la B coincidirà amb la D i així successivament) , per tant si diem que les lletres del disc gran es corresponen amb el text pla i les del petit amb el xifrat , doncs obtenim una xifra de substitució monoalfabética ( Xifra de César ) amb un desplaçament de dos llocs.

    He cercat a Google "criptografía disco de cifras" i he triat l'enllaç http://historia.mforos.com/1573146/7228833-criptografia-desde-la-cifra-de-cesar-hasta-enigma/

    4)Enigma era el nom d'una màquina que disposava d'un mecanisme xifrat rotatori, que permetia usar-la tant per xifrar, com per desxifrar missatges. La seva fama es deu a que va ser empleada per les forces militars d'Alemanya des del 1930.

    *He cercat la informació a http://es.wikipedia.org/wiki/Enigma_%28m%C3%A1quina%29

    5)Turing va idear un model formal de computador, la màquina de Turing, i va demostrar que existien problemes que una màquina no podia resoldre.

    *He cercat això a http://es.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1quina_de_Turing

    ResponElimina
  2. Segons n'Ernest, l'autor de l'enigma, està tot correcte. Tens 5 punts + 1 per l'exemple

    ResponElimina